Jdi na obsah Jdi na menu
 

Stanovy mykologického klubu Plzeň

A) Poslání klubu
Mykologický klub Plzeň je dobrovolné sdružení zájemců o hlubší poznání vyšších hub – makromycetů. Smyslem jeho práce je a) v maximální možné míře umožnit členům poznávání vyšších hub; b) popularizovat znalost vyšších hub v široké veřejnosti regionu; c) soustavnější mykofloristický výzkum Plzně a okolí. K dosažení těchto cílů klub spolupracuje s příslušnými místními institucemi, mykology v regionu a zejména také s ČSMS a ČSVSM.

B) Jméno a sídlo klubu
Jméno klubu je: Mykologický klub Plzeň. Klub pracuje při Centru biologie, geověd a envirogogiky Fakulty pedagogické Západočeské univerzity v Plzni.

C) Členství v klubu
Členem klubu se může stát každý občan České republiky ev. cizinec, mající souhlas k trvalému pobytu v České republice, starší 15 let. Děti a mládež do 15 let mají přístup na akce klubu jen v doprovodu dospělé osoby. Členství se nabývá prostým přihlášením pověřenému členu výboru.

Člen klubu má právo předkládat výboru nebo členské schůzi klubu jakékoli návrhy týkající se činnosti klubu. Má právo volit a být volen do orgánů klubu. Jím donesené houby jsou v houbařské poradně určovány přednostně.

Povinností člena klubu je podle možností účastnit se akcí klubu a platit členský příspěvek ve schválené výši.  Pokud je člen klubu zároveň také členem jiného mykologického klubu v regionu, může platit členský příspěvek dobrovolně.

 Členství v klubu zaniká:                                                                                                                                                                       a) automaticky pokud se člen jeden rok neúčastní žádné akce klubu ani nezaplatí členský příspěvek;                                             b) oznámením člena výboru klubu o tom, že členství ukončuje;                                                                                                           c) úmrtím;                                                                                                                                                                                                 d) pravomocným odsouzením člena za úmyslný trestný čin na dobu víc jak půl roku;                                                                           e) pokud je člen odsouzen na dobu nižší než uvedeno nebo rozeštvává klub ev. mu na veřejnosti jinak zjednává špatnou pověst může výbor navrhnout členské schůzi jeho vyloučení; takovou záležitost rozhodne členská schůze prostou většinou přítomných. Člen může také své členství na určitou dobu přerušit; o tom informuje výbor klubu.

 

D) Orgány klubu
a) Výroční členská schůze klubu. Svolává se vždy za dva nebo tři roky ( podle rozhodnutí této schůze). Tato schůze vyslechne zprávu odstupujícího výboru o činnosti klubu za uplynulé období, zprávu revizní komise ( s návrhem na udělení nebo neudělení absolutoria odstupujícímu výboru ), v tajných volbách zvolí výbor, revizní komisi a náhradníky těchto orgánů a určí délku jejich volebního období. Rozhodne také o výši ročního členského příspěvku na následující období.Na výroční členskou schůzi musí být každý člen pozván mailovou pozvánkou nebo informací na webu MK Plzeň. Mimořádná výroční schůze klubu se svolává pokud by i při nasazení náhradníků počet členů výboru klesl pod polovinu schváleného počtu nebo z jiných skutečně vážných důvodů.
b) Členské schůze klubu se kromě prázdninových měsíců a prosince – února konají jednou měsíčně. Program je určen plánem klubu na běžný rok, který zpracovává výbor a který je každému členu každoročně písemně předáván. Na každé schůzi je vždy zařazována informace o právě probíhajících mykologických akcích a určování donesených hub. Pokud členská schůze o některých otázkách rozhoduje hlasováním, hlasuje se veřejně a v případě rovnosti hlasů rozhoduje hlas předsedajícího.
c) Výbor klubu řídí celkově práci klubu. Počet členů určuje výroční členská schůze – musí však být vždy lichý. Výbor je schopen usnášení pokud je přítomna nadpoloviční většina členů. Pokud je nutné hlasování, rozhoduje nadpoloviční většina hlasů a při jejich rovnosti hlas předsedy. Výbor volí ze svého středu předsedu, místopředsedu, organizačního referenta, pokladníka a případně další funkcionáře. Schůze jsou svolávány podle potřeby – jinak každý plní úkoly uložené mu zastávanou funkcí a plánem práce klubu. Výbor může určitými úkoly pověřit také jiné členy klubu.
d) Revizní komise. Je volena výroční členskou schůzí, která také stanoví počet jejích členů – musí však být lichý. Komise minimálně jednou za rok kontroluje hospodaření klubu. Komise ze svého středu volí předsedu. Komise je schopna usnášení pokud je přítomna nadpoloviční většina členů. Dojde-li při hlasování k rovnosti hlasů, rozhoduje hlas předsedy komise. Předseda komise má právo kdykoli žádat o svolání výboru klubu k projednání případných nesrovnalostí v hospodaření klubu. O výsledku takové schůze musí být informována nejbližší členská schůze klubu.

E) Závěrečná ustanovení
K případnému zániku klubu může dojít pokud by počet jeho členů klesl pod 7 nebo pokud o tom dvoutřetinovou většinou rozhodne členská schůze klubu. Majetek klubu se v tom případě proporcionálně rozdělí mezi všechny zbývající členy klubu.

Tyto stanovy byly schváleny členskou schůzí kroužku 28. dubna 2008 a pozměněny ( jen úprava neomezené délky možného přerušení členství ) členskou schůzí  v září 2011 a výroční členskou schůzí  25.3.2013. K další změně stanov ( změna názvu z kroužku na klub ) došlo po schválení členskou schůzí 23.10. 2017. Další úprava stanov byla odsouhlasena na výroční členské schůzi 28.3.2022

Toto znění stanov tedy platí od 28. března 2022

 

Orgány klubu

           výbor:

  • předseda              Zdeněk Hájek              
  • místopředseda      Milan Voráček
  • pokladník              Petr Černý
  • člen výboru           Marek Kozák
  • členka výboru       Kateřina Tesařová

 

       revizní komise

  • předseda            Kateřina Tesařová
  • členka komise    Milada Motlíková
  • členka komise    Božena Řehořová